Składniki: 450 g mąki białej chlebowej, 15 g świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki świeżego rozmarynu, 4-5 łyżek oliwy z oliwek, ok. 200-220 ml ciepłej wody, 75 g (można dać trochę mniej) rodzynek (wcześniej namoczonych, jeśli są dość suche)
4 łyżki oliwy zagrzać z 1,5 łyżki rozmarynu, smażyć ok. 8-10 minut, odstawić, wyłowić rozmaryn. Zmieszać mąkę z solą i cukrem, wkruszyć drożdże i dorzucić pozostałe 0,5 łyżki rozmarynu (posiekane). Stopniowo dodawać oliwę po rozmarynie i wodę, wyrabiając ciasto ręcznie lub hakiem miksera; pod koniec wyrabiania dodać rodzynki '. Gdy ciasto jest jednolite i miękkie, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie odgazować i krótko wyrobić. Podzielić na 6-8 porcji, odstawić do napuszenia pod ściereczką (ok. 30 min). Nagrzać piekarnik do 200 st. Naciąć bułeczki nożem z ząbkami, posmarować pozostałą oliwą lub roztrzepanym jajem. Piec ok. 20 minut.
smacznego :)
PS. Można bez rozmarynu, można z siemieniem, można z sezamem i w ogóle dowolnie.
Robiłam już różne wersje, z różną mąką (najczęściej ciemną, z pełnego przemiału w różnych proporcjach z białą) i za każdym razem są pyszne.
Trzeba pamiętać, ze jeśli się bierze mąkę pt. "chleb polski" - to jest już posolona.
2 komentarze:
a jak sie odgazowuje ciasto?
wali sie piescia, dzga widelcem....hulaj dusza...
Prześlij komentarz